dinsdag 21 juni 2011

Beeldend kunstenaar Paul Dikker legt ambassadeurschap neer


Gisteren heb ik definitief mijn Nederlandse ambassadeurschap neergelegd. Nu wappert hier een Noorse vlag. Oh, jullie wisten niet dat ik ook ambasadeur was naast mijn werk als kunstenaar en mijn activiteiten als cultureel ondernemer? Wel, als je in het buitenland werkt, ben je altijd ook een soort ambassadeur voor je eigen land. Hoe gaan die dingen? Ik kom nu al zes jaar in Noorwegen en ken inmiddels aardig wat mensen hier. Dan praat je met elkaar, over van alles en nog wat, ook over Noorwegen en Nederland. Als ik een beetje leuk doe hier dan ben ik toch die aardige, beleefde, graag geziene vent uit Nederland, dat bijzondere libertaire Nederland met zijn coffeshops, zijn openheid en handelsgeest, zijn tolerante klimaat waar andersdenkenden, kunstenaars, homosexuelen en mensen uit andere culturen zich thuis voelen. Een hoogontwikkeld land, goed georganiseerd, dat zijn verantwoordelijkheden in de wereld kent. Maar dat beeld bevestig ik niet langer. Ik vertel hier over het afgrijselijke politieke klimaat dat maatschappelijke tegenstellingen aanwakkert, over politieke elites die hun pacificerende taken niet langer vervullen, over de afbraak in de gezondheidszorg en over de bezuinigingen in kunst en cultuur. De mensen hier weten niet wat ze horen. Gisteren heb ik de Cultuurchef van de gemeente Kvam, Lars Erik Klafstad, een mail gestuurd om hem te bedanken voor het atelier dat de gemeente mij hier ter beschikking stelt. En dat dat in een dermate schril contrast staat met de kunstvijandige houding van de Nederlandse politiek, dat het werkelijk een verademing is om drie maanden in Noorwegen te mogen werken. Letterlijk zo geschreven! Dat is mijn verzet tegen de regering en haar bezuinigingsplannen. Wij als kunstenaars hebben heel wat meer invloed dan men zich gewoonlijk realiseert. Als de politiek ons negeert en respectloos behandelt, laten wij dan ook met zorg onze positie innemen. Ik wil niet langer een uithangbord van Nederland zijn. Afgelopen met het ambassadeurschap, klaar!

3 opmerkingen:

Mireille zei

Amen

Anoniem zei

Goed stuk Paul, we zijn het helemaal met je eens, het is verschrikkelijk wat ze van plan zijn. Een totale kaalslag van het culturele klimaat.Goed voor je om een paar maanden bevrijd te zijn van de barbaarse sfeer die zo langzamerhand in ons land gaat heersen. Geniet ervan en maak maar veel mooie schilderijen.
Liefs van je oudjes

Marieke van de Ree zei

Goeie, Paul! Ik heb je blog meteen getweet. Zondag en maandag is hier de Mars der Beschaving (www.marsderbeschaving.nl) en ook ik laat mijn stem horen via een blog: mariekevanderee.blogspot.com
Geniet inderdaad maar van al het moois daar! Veel liefs, Marieke