vrijdag 19 maart 2010

In de drukkerij


Afgelopen zondag ben ik naar Oslo gevlogen om de drukproeven te corrigeren en bij het drukken van het boek aanwezig te zijn.
Ik vond de proeven die me per koerier waren bezorgd, niet zo goed. Veel kleurafwijkingen en een aantal schilderijen kwam zelfs uitgesproken onscherp over. Maar gelukkig was ik maandag in de gelegenheid veranderingen aan te brengen en een aantal nieuwe scans te laten maken. Ik heb de hele dag samen met reprotechnicus Heidi Kristensen (Renessanse Media) gewerkt en we hebben 31 van de 48 afbeeldingen veranderd. Ongelofelijk wat je met photoshop allemaal kunt doen. We zagen de veranderingen alleen op het computerscherm, dus toen ik de volgende morgen om 7.15 uur de nieuwe drukproeven ging ophalen om direct mee te nemen naar de drukker, was ik knap gespannen. Maar ik zag het meteen en kon Heidi wel zoenen en omhelzen: de nieuwe proeven zagen er fantastisch uit. Ik moest rennen naar de uitgeverij, waar ik om 8.10 uur buiten adem aankwam om met produktieleider Morten Mathiesen samen naar de drukkerij te gaan en de drukproeven te brengen. We reden mee met Børre Våraker, de account manager (wat zou dat zijn?) van drukkerij 07, een uur rijden van Oslo. Het bleek een grote uitgeverij te zijn in een modern bedrijfspand met enorme machines. Het was geweldig om al die pakken papier te zien waarop ons boek gedrukt zou worden, en te zien hoe het drukproces in zijn werk gaat. Hierboven staan enkele foto's die ik in de drukkerij heb gemaakt. Vanmiddag kreeg ik het bericht dat het boek inmiddels klaar is, gedrukt en gebonden. Men stuurt het mij op en ik? Ik wacht in spanning af.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

leuk om de foto's te zien!! Wanneer heb je een "af" exemplaar in handen? Spannend!

elke Geurts zei

Gefeliciteerd! Dat ziet er alvast goed uit. En wat enorm fijn dat je het zelf nog even kon bijsturen, op het aller allerlaatste moment! Ik zie je al rennen naar de drukker. Elke.