dinsdag 3 april 2012

De Ålvik kofferserieMijn serie Noorse kofferschilderijen groeit met de dag. Dat is ook de bedoeling want ik had mij voorgenomen om elke dag een klein handzaam werkje te maken. Veel Noorse kunstenaars werken in klein formaat omdat dat makkelijk te vervoeren is. En dat is hier wel een voordeel, want het land is erg groot en de verbindingen zijn vaak slecht. Zeker in de winter, wanneer sneeuw en ijs het vervoer over land ernstig kunnen belemmeren. In mijn koffer had ik 14 lege doekjes meegenomen, waarvan ik er nu 11 heb beschilderd. 

In de afgelopen tijd had ik een hoop ideeën die ik eigenlijk niet uit durfde te voeren. Meestal weet ik wel ongeveer wat ik ga doen als ik aan een nieuw schilderij ga beginnen, enkele jaren geleden had ik het zelfs al helemaal op schaal getekend voordat ik begon te schilderen. Nu begin ik met helemaal niets, kijk ik hoe het uitpakt en reageer ik direct op wat er op het doek gebeurt. De los opgebrachte verf geeft de schilderijtjes meer dynamiek en de spontane kleurcombinaties en tooncontrasten leiden tot frisse en verrassende resultaten. Eindelijk heb ik dat portret geschilderd temidden van een berglandschap, waar in de verte een bulldozer rijdt. Ook mijn bescheiden studie naar Chinook-helikopters heb ik nu gebruikt en er verschijnen ineens weer huizen in het landschap. Van een aantal werkjes ga ik misschien wel grote schilderijen maken.

Dezer dagen publiceer ik mijn Ålvik serie geleidelijk op Facebook. En tijdens de Open Ateliers Jordaan op 18, 19 en 20 mei zal ik haar in mijn atelier laten zien. Misschien dat ik al een week eerder een voorbezichtiging organiseer. Tegen heel betaalbare prijzen zal ik de schilderijen uit mijn Ålvik kofferserie ook te koop aanbieden. 

Geen opmerkingen: