zaterdag 23 november 2013

Waar een etentje al niet toe leiden kan. HIH!


Morgen opent Asbjørn Tolo, de burgemeester van Kvam, de tentoonstelling 'Holland in Hardanger' in het Hardanger Folkemuseum te Utne.  Hardanger heeft door de eeuwen heen een grote aantrekkingskracht gehad op kunstenaars. Er wonen nu verscheidene Nederlandse kunstenaars die enkele jaren geleden door de Noorse overheid zijn uitgenodigd om hier naar toe te emigreren. Zelf kom ik bijna elk jaar een aantal maanden werken in Kunstnarhuset Messen in het kleine plaatsje Ålvik.  

Het idee voor de tentoonstelling ontstond toen ik jaren geleden eens in de tuin bij mijn vrienden Torstein Knudsen en Ida Helland-Hansen in Hardanger aan het eten was. Torstein verbaasde zich over al die Nederlandse kunstenaars in Hardanger en vroeg zich af waarom die niet eens een tentoonstelling met elkaar zouden maken. Zo ontstond het idee 'Holland in Hardanger'. Ik schreef een concept en collega Els Geelen, permanent woonachtig in Hardanger, zocht contact met het Hardanger Folkemuseum. 

En nu is het dus zover! De expositie toont de grote invloed die de directe leefomgeving heeft op de mensen die er wonen. 'Holland in Hardanger' is een prikkelende tentoonstelling over de verhouding van natuur en cultuur, zoals die onder meer tot uiting komt in het eenvoudige leven op het platteland versus de vierentwintiguurseconomie van de moderne stad. Deelnemende kunstenaars: Rosé de Beer en Sjaak Langenberg, Paul Dikker, Els Geelen, Judith de Haan, Simone Hooymans, Felieke van der Leest, Hans Pulles en Wim van den Toorn. De tentoonstelling loopt nog tot 31 maart 2014. 
Komt dat zien... in Utne!

1 opmerking:

Anoniem zei

God dag Paul,

Wat een prachtig project.
Hel veel succes met alles.
Misschien reizen we er nog heen in het voorjaar.

Wim en Ria