dinsdag 31 december 2013

WAW eindejaarsberichtpaul dikker WAW eindejaarsbericht


Marnixkade 39-lll
1015 XR  Amsterdam
telefoon: 020 625 00 08
e-mail: info@pauldikker.nl                         29 december 2013 

Beste mensen,

Graag wens ik u en uw dierbaren een heel goed 2014 met veel geluk, gezondheid en voorspoed.
Laten we er samen weer een mooi jaar van maken met vele betekenisvolle momenten.

Afgelopen maart heb ik mijn atelier verhuisd naar Amstelveen. Het was een flinke klus maar eenmaal ge√Įnstalleerd, geniet ik enorm van de ruimte die ik daar heb. Mijn schilderijen hangen daar permanent aan de wand en er komen geregeld mensen kijken. Thuis heb ik nu kunst van collega's opgehangen die ik heb verzameld. Dit jaar heb ik enkele nieuwe werkjes verworven. Wat is het toch opwindend om een schilderij op het atelier van een kunstenaar uit te kiezen en in je eigen huis op te hangen. Ik geniet ervan om zoveel mooie dingen dagelijks om me heen te hebben.

De veranderingen in mijn eigen werk hebben zich in rap tempo en ten volle doorgezet. Het is alsof ik van de overweldigende Noorse landschappen aan het inzoomen ben op de dichtbije natuur. Componeerde ik aanvankelijk schilderijen met takken en bloemen, al snel bracht ik details groter in beeld waardoor de vormen meer op zichzelf kwamen te staan. Alsof ik me richt op de primaire levensprocessen op microniveau. De schilderijen die ik zo maak, lijken zowaar wel abstract! Toch zijn ze met dezelfde aandacht en intensiteit gemaakt als mijn landschappen. Alleen maak ik nu nog vrijer gebruik van het arsenaal aan beeldende mogelijkheden waar ik als schilder uit kan putten.
Ik wilde met mijn werk altijd al het avontuur zoeken en dieper doordringen tot de essentie van het bestaan, van de schoonheid, van het leven als zodanig in al zijn stille onbegrijpelijkheid. Dat is waar kunst volgens mij om gaat en ik ben vast van plan mijn zoektocht in 2014 voort te zetten.

Mijn nieuwe werk werd enthousiast ontvangen op de expositie Interlokaal (met beeldhouwer Willem Harbers). Els Drummen, conservator van het Cobra Museum voor Moderne Kunst, hield een mooie toespraak en we plaatsten een filmpje op You Tube. Jacco van der Linden stuurde mij na afloop een artikel over mijn werk. Zie de teksten van Els en Jacco op www.pauldikker.nl/pers.htm.

Een bijzondere gebeurtenis was de huisexpositie bij de terminaal zieke en inmiddels, veel te vroeg, overleden J. Hij wilde graag mijn werk nog eens zien en nodigde op een avond zijn vrienden uit rond zijn ziekbed. Ik heb daar een voor een mijn schilderijen laten zien en iets verteld over mijn werk. Het was een hele waarde- en liefdevolle volle avond die ik niet snel zal vergeten.

Voorts werd een schilderij van mij getoond op de groepsexpositie Komplizen/Accomplices tijdens Ostrale 2013 in Dresden. In 2014 zal de tentoonstelling in Nederland te zien zijn. Samen met collega Els Geelen organiseerde ik de expositie Holland i Hardanger in het Hardanger Folkemuseum (Utne, Noorwegen), waarvoor ik zelf het concept schreef. Negen Nederlandse kunstenaars geven hun visie op Hardanger. Er verschenen goede artikelen in de pers, de opening werd druk bezocht.
Ik was blij met het verzoek om een schilderij van mij op te nemen in de Grote Amsterdamse Kunst Kalender 2014. Tot 15 januari geef ik deze kalender cadeau als u een werk van mij koopt.

Eervol vond ik de aankoop van mijn schilderij 'Achter de Berg' door de Noorse gemeente Kvam. Het werd uitgereikt als Kulturpris aan een ingezetene die verdienstelijk is geweest voor de kunst.

Mijn verkopen hebben gelukkig nauwelijks te lijden gehad onder de crisis. Ik realiseer mij dat ik in 2013 twintig jaar onafgebroken en geheel zonder subsidies van opdrachten en vooral de verkopen van mijn werk leef. Het leven als kunstenaar vraagt wat dat betreft veel inspanning en is erg onzeker. Ik prijs mij dan ook heel gelukkig met de interesse en steun van mijn trouwe publiek dat mij soms al decennia lang volgt. Ook in 2014 blijf ik u weer informeren via post, e-mail, Facebook, Twitter en pauldikker.blogspot.nl. Zie ook de agenda op mijn website www.pauldikker.nl.
Natuurlijk bent u weer het gehele jaar welkom op mijn atelier voor een vrijblijvend bezoek.
Tot ziens in het nieuwe jaar! Met een hartelijke WAW-groet,

Paul Dikker

Mocht u mij als mecenas, kunstliefhebber of gewoon uit aardigheid willen ondersteunen, dan kunt u altijd een donatie doen om de productie en promotie van mijn werk (zoals bijgesloten kunstkaart) te bevorderen. Stort uw bijdrage op P.I.Dikker, NL55 INGB 0004 5587 09, onder vermelding van Vriend van Paul Dikker.


Geen opmerkingen: