woensdag 2 november 2011

Paul Dikker WAW-nieuws, 2 november 2011Artist in Residence
De afgelopen zomer heb ik drie maanden als artist in residence in het kleine Noorse plaatsje Ålvik gewerkt. Ondanks dierbare contacten met de plaatselijke bevolking, heb ik mij bijna volledig afgesloten om mij aan mijn werk te wijden. Ik heb een buitengewoon productieve periode gehad. Naast acht kleine gouaches heb ik tien olieverfschilderijen kunnen maken, hetgeen uitzonderlijk veel is voor mij.
Het was heerlijk om weer met olieverf te werken, het ruikt zo lekker en je kunt er zo oneindig veel kanten mee op. Meer dan anders heb ik de eigenschappen van het materiaal benut, van strakke egale velden via geleidelijk verlopende luchten naar pasteus geschilderde bosschages. Ik had een heel stil atelier aan de achterzijde van het gebouw, waar ik nauwelijks gestoord werd. Alleen collega-schilder Wim van den Toorn trotseerde regelmatig mijn afwerende opstelling omdat hij naar eigen zeggen zijn nieuwsgierigheid naar mijn vorderingen niet kon bedwingen. Op een dag nam hij zelfs een fototoestel mee om mij tijdens mijn werk te vereeuwigen. Zie bovenstaande foto.
Aan het einde van mijn verblijf presenteerde ik mijn werk op een tentoonstelling. Men kwam uit de wijde omgeving kijken. Ik had een plezierig contact met de cultuurchef van de gemeente Kvam, en ook de directeur van het nabijgelegen museum kwam kijken. Misschien komt daar in de toekomst een tentoonstelling uit. Volgend jaar ga ik in ieder geval samen met Wim in Noorwegen exposeren.

Web-site
Inmiddels zijn al mijn nieuwe schilderijen gefotografeerd en op mijn web-site www.pauldikker.nl gezet. Acht nieuwe werken vindt u onder schilderijen, klik door naar recente schilderijen, twee nieuwe zijn toegevoegd aan panoramische schilderijen.
Mijn web-site is in overleg met web-master Rob den Boer ingrijpend veranderd en veel gebruiksvriendelijker gemaakt. Het voorblad is weggehaald zodat u nu direct een afbeelding en het menu ziet. Voor het laatste nieuws kunt u voortaan terecht op mijn weblog in de menubalk, de nieuwsrubriek werd daardoor overbodig en is verwijderd. Nieuw is de rubriek agenda, waar u in één oogopslag komende lezingen, interviews, publicaties en exposities kunt vinden. Pers en eigen publicaties, evenals mijn cv en een foto van het atelier, staan voortaan onder over paul dikker.
Onder schilderijen vindt u als vanzelfsprekend mijn werk, er zijn verschillende pagina’s waarnaar u door kunt klikken. Nieuw is ook de menuknop kunst kopen, waar u informatie vindt over de aankoop van een schilderij. Ook leest u hier reacties van mensen die een werk van mij hebben
gekocht. Op deze pagina kunt u tevens doorklikken naar de nieuwe pagina giclée’s, waar u hoogwaardige reproducties van mijn werk kunt bestellen. Ach, het wijst zich eigenlijk vanzelf als u een kijkje neemt. Ik sta uiteraard open voor uw op- en aanmerkingen. De web-site wordt voortdurend bijgewerkt, zodat u zichzelf altijd op de hoogte kunt stellen van de laatste ontwikkelingen.

Artikelen
De afgelopen zomer heeft Villa d’Arte een pagina aan mijn werk gewijd, naar aanleiding waarvan ik een nieuwe giclée-print uitgaf. Op 27 november verschijnt het decembernummer van Bergen Magazine, Tijdschrift voor Bergwandelaars. Daarin staat een interview dat bergsporter, publicist en VN-konsulent Paul Hesp met mij maakte. Ter gelegenheid van de publicatie geef ik opnieuw een giclée-print uit.
Inmiddels is ook het boek Resonanties. Verkenningen tussen Kunst en Wetenschappen verschenen bij Leiden University Press. Het boek staat onder redactie van Marcel Cobussen en bevat een artikel van mijn hand.
In België is zojuist het boek L’artiste, un entrepreneur? uitgekomen, waarin een vertaling is opgenomen van mijn artikel Handelsreiziger in Wereldkunst. De Nederlandse versie moet vóór 10 november klaar zijn, de presentatie van beide boeken vindt op 22 november in Brussel plaats.

Tweegesprek KNAW
Op 8 december 2011 om 17.00 uur ben ik uitgenodigd om onder leiding van dichter en tv-maker Wim Brands in gesprek te gaan met emeritus hoogleraar economie en kunstenaar Hans Abbing. Wij zullen praten over het thema armoede en kunst. Het tweegesprek vindt plaats in Spui 25 te Amsterdam en wordt georganiseerd door de Commissie Wetenschap en Kunst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), in samenwerking met Spui 25. De Commissie heeft tot doel het contact tussen onderzoekers en kunstenaars te bevorderen.

Assistentie
Tot nog toe heb ik gelukkig niet of nauwelijks last van de economische crisis. Ik heb het zelfs erg druk, ook al omdat ik het juist in deze onzekere tijd van belang vind om met mijn Paul Dikker WAW-producties, immateriële waarden als schoonheid en betekenis naar de mensen toe te brengen. Kunsthistoricus en cultureel manager Harper T. Jensen zal mij de komende tijd af en toe terzijde staan en mij assisteren met de organisatie van mijn activiteiten en de verspreiding van mijn werk. Daarvoor ben ik hem heel dankbaar.

Geen opmerkingen: